top of page

Apie laipiojimą PRADEDANTIESIEMS

BONOBO komanda vis dažniau sulaukia klausimų apie laipiojimo sporto pagrindus, tad glaustai aptarėme dažniausiai pasitaikančias temas.

APIE

Laipiojimas uolomis yra ir sportas, ir aktyvi pramoga, priklauso nuo pasirenkamo sudėtingumo ar lipimo būdo. Lipimo tikslas - pasiekti uolos ar riedulio viršūnę nesinaudojant jokia lipti padedančia, bet tik saugumą užtikrinančia įranga, kuri svarbi kritimo atveju. Laipiojimui reikia fizinių ir emocinių pastangų, bet dėl savo universalumo jis tinka bet kokio amžiaus, sudėjimo ar fizinio pasirengimo žmogui.

Lipimas uolomis žmogui buvo būtinas jau nuo senų senovės: tai padėdavo tyrinėjant žemes, keliaujant, medžiojant ar siekiant kalnų viršūnių, o kaip sporto šaka laipiojimas žinomas jau nuo XIX amžiaus. Šiuo metu laipiojimo sportas plačiai paplitęs ir pripažintas visame pasaulyje, o nuo 2020 metų taps ir Olimpinių Žaidynių dalimi (plačiau apie tai skaitykite čia).


LIPIMO BŪDAI

Laipiojimas uolomis, kaip ir dauguma kitų sportų, turi kelias skirtingas šakas – “boulderingą” ir “sportinį laipiojimą”.

Boulderingas – tai trumpų, dažniausiai – 4-5 metrų aukščio, maršrutų lipimas. Lipama ant riedulių ar didelių akmenų, iš kur ir kilo pavadinimas “bouldering” (ang.k. boulder – didelis akmuo). Lipimo įranga nenaudojama, o laipiotojus kritimo atveju saugo specialūs čiužiniai, kuriuos jie, jei lipa lauke, atsineša patys. Boulderingas pasižymi trumpomis trasomis, reikalaujančiomis vos kelių, tačiau sudėtingų judesių.


Sportinis laipiojimas arba sudėtingasis lipimas – tai ilgų maršrutų lipimas, kurių ilgis gali siekti dešimtis ar net šimtus metrų. Šiuo atveju lipančiojo saugai naudojama speciali virvė, kurią lipantysis rišasi prie liemenį ir kojas juosiančių apraišų, be to, su specialiu saugojimo įrenginiu jį saugo ant žemės esantis partneris. Sportinis laipiojimas visuomet lipamas poromis, keičiantis saugančiojo ir lipančiojo pozicijomis. Toks lipimas, priešingai nei boulderingas, pasižymi ilgais maršrutais ir didesniu kiekiu judesių, kuriems įveikti prireikia daugiau ištvermės nei momentinės jėgos.


NAUDOJAMA ĮRANGA

Uola lipama naudojantis tik rankomis ir kojomis, tačiau, kad būtų patogiau ir lengviau, laipiotojai avi specialius batelius ir naudoja magneziją, apsaugančią nuo rankų slydimo. Saugą užtikrina alpinistiniai apraišai, virvė, šalmas, saugojimo/nusileidimo įrenginys, karabinai bei atotampos. Priklausomai nuo maršruto ir lipimo būdo, papildomai gali būti naudojama įranga saugos taškų įrengimui.

Pavieniai laipiotojai lipa itin ekstremaliai, nenaudojant jokios saugos įrangos. Tokiu atveju klaidos neatleidžiamos. Šis lipimo būdas vadinamas free solo, o labiausiai šiuo metu žinomas free solo laipiotojas yra Alex Honnold, be jokios saugos įveikęs 914 m. ilgio El Capitan maršrutą. Daugiau apie tai - http://www.alexhonnold.com/ .


KAS YRA UOLINIS MARŠRUTAS

Dažniausiai laipiotojai lipa jau paruoštais maršrutais. Tokie maršrutai turi įrengtus saugos taškus bei būna aprašyti laipiojimo regionų trasų knygose, kuriose galime rasti maršruto kryptį, ilgį bei sudėtingumo lygį. Naudodamiesi tokia knyga, kiekviename regione, priklausomai nuo norimo sudėtingumo lygio, galime greitai ir nesunkiai rasti patinkančią trasą.

Lipimas neparuoštais maršrutais vadinamas tradiciniu laipiojimu (ang. k. trad climbing), daugiau apie tai - https://en.wikipedia.org/wiki/Traditional_climbing.


KO REIKIA, NORINT PRADĖTI LAIPIOTI

Vis daugiau žmonių nusprendžia monotonišką veiklą įprastoje sporto salėje keisti į laipiojimą, lavinantį visas raumenų grupes, vidinę stiprybę, užsispyrimą, bei gebėjimą spręsti problemas. Lipant bendraminčių būryje tai ir puikus geros nuotaikos užtaisas, o įveiktos trasos užtikrina emocinį pakylėjimą.

Jeigu nusprendėte išbandyti laipiojimą, Jums reikia tik ryžto, nes šis sportas tinkamas kiekvienam. Lietuvoje uolų nėra, todėl su laipiojimu susipažįstame ir uoliniams maršrutams ruošiamės laipiojimo centruose.

Mūsų rekomendacijos pirmam kartui - https://www.bonobo.lt/pirmasis-apsilankymas.


Nuotraukų šaltiniai:


1 100 peržiūrų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page