top of page

Kaip išsirinkti laipiojimo batelius

Nesvarbu, ar jau turi pirmuosius laipiojimo batelius, ar dar tik planuoji juos įsigyti, kad jų pirkimas gali būti varginantis ir skausmingas (tiesiogine to žodžio prasme) procesas žino bene kiekvienas. Kodėl laipiojimo bateliai yra tikra kančia mūsų kojoms ir ar tikrai taip turi būti?

NUO PRADŽIŲ

Laipiojimas uolomis kaip sporto šaka žinoma jau beveik 150 metų ir visą šį laikotarpį daugybė įrangos bei aksesuarų gamintojų visame pasaulyje nepaliaujamai ieško tų vienintelių ir nepakartojamų sprendimų, padėsiančių mums pasiekti geresnių sportinių rezultatų bei užtikrinti maksimalų galimą komfortą. Tad šiandien galime rinktis tarp išties daug itin aukštos kokybės produktų, kas dažnam greitai tampa tikru galvos skausmu.

Taip, kokybiški ir Jūsų poreikius atitinkantys laipiojimo bateliai neabejotinai gerina sportinius rezultatus ir padeda įveikti vis sudėtingesnes ir įdomesnes trasas, o kad būtų lengviau suprasti kokių batelių iš tiesų reikia Jums – apžvelgsime batelių skirtumus bei privalumus.


BATELIŲ KATEGORIJOS

Laipiojimo bateliai skirstomi į tris kategorijas, apibūdinančias jų formą – tai nurodo tikėtiną komfortą bei technines batelio galimybes.


Neutralūs

Patogūs ir malonūs dėvėti net ilgesnį laiką, pasižymintys lygiu padu ir tiesia batelio forma. Šie modeliai tikras džiaugsmas Jūsų pėdoms, tačiau prastas pagalbininkas sudėtingesnėse trasose. Kietesnės gumos padas ne taip greitai dėvisi, tačiau turi mažesnį sukibimą su paviršiais. Puikus pasirinkimas pradžiai.


Vidutiniai

Pasižymintys lengvai lenkta forma, šie bateliai yra kur kas techniškesni ir tinka sudėtingoms trasoms ar įvairiems techniniams elementams. Deja, šis elementas yra ne itin patogus Jūsų pėdai, pirštai bus sulenkti, o pėda lengvai išlenkta. Dažnu atveju, norint pailsinti pėdas, šiuos batelius tenka nusiiminėti tarp skirtingų trasų. Šie bateliai, kaip įprasta, turi kur kas minkštesnę gumą, kuri užtikrina itin gerą sukibimą su paviršiais, tačiau greičiau dėvisi, kas nėra taip patogu pradedantiesiems laipiotojams. Bene didžiausias šios kategorijos privalumas – universalumas: bateliai tinka tiek pradedantiesiems, tiek ir profesionaliems laipiotojams.


Agresyvūs

Agresyviausios konstrukcijos bateliai, siekiantiems aukščiausių rezultatų. Stipriai asimetriška ir lenkta batelio forma apspaudžia pėdą iš visų pusių, taip neleisdama jai judėti, lankstytis ar slidinėti batelyje. Tik toks tvirtas pėdos apspaudimas užtikrina tikslų ir patikimą batelį naudojantis net vos matomomis atbrailomis. Įprastai naudojama itin minkšta ir aukštos kokybės guma, užtikrinanti maksimalų sukibimą su paviršiumi. Rekomenduojama patyrusiems ar profesionaliems laipiotojams.


KODĖL TURI “SPAUSTI”?

Turbūt dažnai tenka girdėti, kad laipiojimo bateliai “turi spausti”, o perkant reikėtų rinktis kiek įmanoma mažesnius batelius. Tai – tikra tiesa: kuo mažesni bateliai, tuo geriau jie bus juntami sudėtingesnėse trasose, tačiau dažnu atveju Jums to visiškai nereikia. Lipant labai svarbu gerai jausti reljefą ir trasoje esančius išsikišimus, taip pat turėti galimybę pasinaudoti kulnu, viršutine bato dalimi ar kitais techniniais elementais, kuriems yra būtina tvirtai apspausta pėda, geras sukibimas ir mažas paslankumas, tačiau kuo techniškesni yra bateliai, tuo mažiau jie bus patogūs. Patogūs ir mažai pėdą apspaudę bateliai gali lankstytis ir ne taip tvirtai stovėti ant mažų išsikišimų, todėl daug svorio teks laikyti rankų pagalba. Kaip bebūtų, Jūs turite mėgautis tuo ką darote, neskubėkite rinktis ašarą spaudžiančios avalynės dėl to, kad taip “turi būti”.


TINKAMAS “SPAUDIMAS”

Kalbant apie pradedančiuosius laipiotojus (4-6a kategorija) rekomenduotina rinktis batelius, kurie Jums yra PATOGŪS. Batelius užsidėti turėtumėte be didesnių pastangų, jų dėvėjimas neturi kelti nemalonaus skausmo. Pirštai turėtų lengvai siekti ir liesti priekinę batelio dalį, aplink kulną neturėtų likti laisvos vietos. Jeigu užtektinai gerai jaučiatės pasirinkę kiek mažesnį dydį ir lengvai sulenkę priekinius pirštus, tai užtikrins tvirtesnį stovėjimą ant mažų išsikišimų.


Patyrusiems laipiotojams (6a-7a kategorija) greičiausiai norėsis kiek labiau pėdą apspaudžiančių batelių. Derėtų rinktis lenktą batelio konstrukciją, užtikrinančią didesnes technines galimybes bei tvirtą stovėjimą net ant labai mažų išsikišimų. Pirštai turėtų būti lengvai sulenkti, kulnas tvirtai apspaustas, nepaliekant tuščių tarpų, dažnai tampančių nuslydusio batelio priežastimi. Tokius batelius kartais tenka nusiimti, kad pėda, o kartu ir Jūs, pailsėtumėte. Nepamirškite, Jūs turite galvoti apie trasą, ne apie skausmą bateliuose.


AR IŠSITAMPO

Bene sudėtingiausias momentas renkantis batelius yra jų natūrali savybė išsitampyti. Išsirinkę tinkamą dydį, turite apsvarstyti, koks bus batelis po pirmų kelių laipiojimo sesijų, juo labiau po pirmojo mėnesio. Priešingai negu įprasta avalynė, vos truputį išsitampęs laipiojimo batelis gali tapti Jums smarkiai per dideliu ir visiškai netinkamu. Profesionalūs gamintojai renkasi sudėtingesnę batelio konstrukciją, užtikrinančią minimalų dydžio pokytį, tuo tarpu paprastesni bateliai gali pasikeisti “neatpažįstamai”. Pažymėtina, kad odiniai bateliai tamposi labiau nei sintetiniai.


SU KOJINĖMIS AR BE JŲ

Anksčiau ar vėliau šis klausimas ima spausti pradedančiuosius laipiotojus, tad aptarkime kas ir kodėl. Apsižvalgę per petį pastebėsite, kad visi patyrę laipiotojai lipa be kojinių ir tai dažnam laipiotojui net nediskutuotina. Be kojinių geriau ir užtikrinčiau jausite batelį bei reljefą, taip pat padidinsite pėdos sukibimą su bateliu, o tai apsaugos nuo pasitaikančio išsimovimo. Tačiau kojinės dažnam laipiotojui prideda komforto, tad Jūs turite rinktis tai, kas Jums PATOGIAU.



Kaip matote, apsvarstyti tikrai yra ką, o kad būtų kiek paprasčiau, pateikiame, mūsų nuomone, svarbiausius momentus renkantis laipiojimo batelius:

· Laipiojimas turi teikti malonumą, nesirink per mažų batelių;

· Įprastos avalynės dydis nėra rodiklis renkantis laipiojimo batelius, nesiremk tuo;

· Beveik visų žmonių pėdos tarpusavy skiriasi, neišsigąsk – tu normalus, tačiau batelių pardavėjas tikrai nesutiks parduoti skirtingo dydžio batelių iš skirtingų porų;

· Pėdos dydis kinta dienos eigoje, vakarop pėda gali būti kiek didesnė nei ryte, taip pat skirtumas gali būti juntamas laipiojimo treniruotės eigoje, tad naujus batelius rinktis reikėtų kiek palaipiojus;

· Pirkdamas laipiojimo batelius matuokis juos;

· Rinkis patikimą gamintoją;

· Kuo minkštesnė pado guma, tuo batelis turi didesnį sukibimą, tačiau tuo greičiau dėvisi;

· Odiniai bateliai tamposi labiau nei sintetiniai;

· Kuo techniškesnis yra batelis, tuo mažiau jis bus patogus ilgam dėvėjimui;

· Mes patys naudojamės ir drąsiai rekomenduojame Jums šiuos gamintojus: Scarpa, Red Chili, La Sportiva, Mad Rock.


Autorius: Marius Galaburda

1 224 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page