top of page

KAIP LAIPIOJIMAS GALI PADĖTI TAVO MINTIMS ?

Vos pradėjus lipti aplinka tarsi pranyksta: imi nebegirdėti kas vyksta aplinkui, staiga pamiršti visos dienos rūpesčius. Akiratyje lieka vos vienas tikslas, mintys susikoncentruoja į rankų bei kojų judesius, taip pat lėtą ir kontroliuojamą kvėpavimą. Šurmulys esantis aplink staiga nutyla.

NAUDA

Laipiojimo sportui sparčiai populiarėjant, vis dažniau atkreipiamas dėmesys į šio sporto naudą sveikatai. Plačiai sutinkama, jog laipiojimas yra išskirtinis sportas, lavinantis daugumą raumenų grupių, stiprinantis ištvermę, gerinantis koordinaciją bei kitus gebėjimus. Dinamiški ir fiziškai sudėtingi judesiai, reikalaujantys skirtingų raumenų grupių darbo kartu, greičiau ir efektyviau didina fizinį pajėgumą, o įprasto lipimo metu, pasak healtfitnessrevolution.com atlikto tyrimo, sudeginama net iki 818 kcal/val. Tai puiki sporto priemonė siekiantiems būti fiziškai aktyviais ir stipriais, taip pat norintiems turėti tvirtą bei sveiką kūną, tačiau kaip laipiojimas gali įtakoti mūsų vidinę sveikatą bei mintis?

KAS VYKSTA GILIAU

Tyrimai parodė, kad laipiojimas didina noradrenalino lygį, smegenyse veikiantį kaip hormoną ir neuromediatorių. Ši organinės kilmės cheminė medžiaga žmogaus kūne didina budrumą ir sutelkia dėmesį į esamą situaciją. Natūraliai ši priemonė žmogui skirta įveikti ekstremalioms ir pavojingoms situacijoms, pavyzdžiui pabėgti nuo puolančio tigro.

Šiomis dienomis, kai esame apkrauti itin didelio informacijos kiekio ir vis greitėjančio gyvenimo tempo, darosi sunku sustoti, atsipalaiduoti, pasinerti į savo mintis. Vis daugiau žmonių ima kentėti nuo perdegimo, nuolatinio nuovargio, motyvacijos stokos bei depresijos sindromų, tačiau lipdami privalome susitelkti į lipimo procesą ir jį planuoti, priimti greitus sprendimus, kontroliuoti kojų ir rankų judesius, tad rūpesčiams ar neigiamoms mintims dažniausiai nebelieka vietos. Dėl šios priežasties laipiojimas vis labiau domina ne tik aktyvaus laisvalaikio entuziastus, bet ir mokslininkus.

GYDO DEPRESIJĄ

2015 metais pradėti tyrimai šiandien užtikrintai tvirtina – laipiojimas turi akivaizdžiai teigiamą poveikį asmenims, turintiems polinkį į depresiją, taip pat padeda didinti pasitikėjimą savimi, gerina “susidorojimo” su iššūkiais įgūdžius (en. improves coping skills), mažina nerimo jausmą.

Kol kas tai dar nauja studija, tačiau manoma, kad būtent problemų įveikimas (problemomis laipiojime kartais vadinamos trasos, tai tiesioginis vertinys iš “climbing problems”), fizinis aktyvumas, susitelkimas, bendravimas su bendraminčiais ir lengvai pasirenkamas pageidaujamas užduočių ir trasų sudėtingumas yra šio teigiamo poveikio priežastys.


Akivaizdu, laipiojimas yra puiki priemonė ne tik siekiantiems sportinių rezultatų ar pramogaujantiems su draugais, tačiau ir norintiems pailsinti mintis, atsiriboti nuo rūpesčių ar sumažinti kasdienį stresą.

Tikime, kad tolimesni tyrimai atskleis dar daugiau detalių, o neišsenkantys laipiojimo sporto privalumai mūsų fizinei bei vidinei savijautai ir toliau leis vis didesniam kiekiui žmonių atrasti aplinką poilsiui, sportui bei pramogoms.

Smulkiau apie aprašomą tyrimą galite skaityti čia - https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-015-0585-8 .


Šaltiniai:

https://edition.cnn.com/2018/09/27/health/staying-well-rock-climbing/index.html

https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-015-0585-8


Straipsnį parengė: Marius Galaburda

283 peržiūros

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page